Partneralimentatie betalen of ontvangen

Gaat u scheiden, dan kan het zijn dat u partneralimentatie moet betalen. Of dat u recht hebt op partneralimentatie. Partneralimentatie is een financiële uitkering in de kosten van levensonderhoud die na een echtscheiding door de meest draagkrachtige partner aan de minst draagkrachtige ex-partner verstrekt wordt. Vinke Advocatuur kan voor u berekenen hoeveel partneralimentatie betaald zou moeten kunnen worden na de scheiding.

Bij de scheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap, kunnen u en uw ex-partner samen afspraken maken over de betaling van alimentatie. Deze afspraken worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst, ook wel scheidingsconvenant genoemd. De alimentatie-afspraak zal vervolgens door de rechter worden uitgesproken.

Partneralimentatie veranderen of stoppen

Als u alimentatie betaalt, stopt u hiermee als uw ex-partner:

 • zelf weer genoeg inkomsten heeft om van te leven;
 • met een ander trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen;
 • overlijdt.

Een wijziging of beëindiging van alimentatie via de rechter begint altijd met een verzoekschrift. Hierbij heeft u een advocaat nodig.

Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden?

De duur van partneralimentatie ligt vooral aan het jaar waarin u die heeft afgesproken met uw ex-partner. Of wanneer de rechter de partneralimentatie heeft bepaald. Sinds 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor partneralimentatie.

Alimentatie bepaald of afgesproken vanaf 1 januari 2020

De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt een ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde. Bent u bijvoorbeeld 8 jaar getrouwd geweest, dan moet u of uw ex-partner 4 jaar partneralimentatie betalen.

Er zijn 3 uitzonderingen op de nieuwe regels:

 • Als u samen kinderen heeft, stopt partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.
 • Heeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar  geduurd? En krijgt de ex-partner die alimentatie ontvangt, binnen 10 jaar AOW? Dan duurt de alimentatieplicht totdat de ontvanger AOW krijgt.
 • Bent u geboren op of voor 1 januari 1970? Duurde uw huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan 15 jaar? En krijgt u over meer dan 10 jaar pas AOW? Dan is de alimentatieduur 10 jaar.

Bij samenloop van de hierboven genoemde omstandigheden, geldt de langste termijn.

Alimentatie bepaald of afgesproken vanaf 1 juli 1994 tot 1 januari 2020

 • U en uw ex hebben samen kinderen: partneralimentatie duurt maximaal 12 jaar
 • U en uw ex hebben geen kinderen en het huwelijk duurde langer dan 5 jaar: partneralimentatie duurt maximaal 12 jaar
 • U en uw ex hebben geen kinderen en het huwelijk duurde korter dan 5 jaar: partneralimentatie duurt net zolang als het huwelijk duurde.

Alimentatie bepaald of afgesproken voor 1 juli 1994

Hoe lang u partneralimentatie krijgt, hangt af van wat u met uw ex-partner heeft afgesproken. Of wat de rechter bepaald heeft. Als er niets is afgesproken of vastgesteld, dan geldt er geen termijn. Wel kan in bepaalde gevallen aan de rechter worden gevraagd de alimentatie te beëindigen.

Verlenging partneralimentatie

Komt u in ernstige problemen als de alimentatie stopt? Dan kunt u de rechter vragen de periode te verlengen. U kunt ook samen een kortere of langere periode afspreken. Dit moet u vastleggen in uw echtscheidingsconvenant of overeenkomst.

Indexering
Omdat lonen en prijzen elk jaar stijgen door inflatie, is wettelijk bepaald dat alimentatiebedragen eveneens jaarlijks met een bepaald percentage naar boven worden bijgesteld.

Waarom kiezen voor Vinke Advocatuur

 • Klein kantoor met persoonlijke aandacht
 • Gespecialiseerd in Kinder- en partneralimentatie
 • 30 jaar ervaring
 • Goedkoop uurtarief
 • Centraal gelegen in Hoofddorp
 • Gratis adviesgesprek
 • Gratis parkeren

 

Kom langs voor een oriënterend gesprek. Wij zijn goed bereikbaar en bieden gratis parkeergelegenheid. U bent van harte welkom bij Vinke Advocatuur! Eerste consult is altijd gratis! Neem direct contact op. U kunt Mr Peter Vinke 24 uur per dag bellen. Telnr: +3123-5554243. Buiten kantoortijden: +31-622220906